9 tips voor de mooiste vakantiefoto's

9 tips voor de mooiste vakantiefoto's

Je hoeft geen fotograaf te zijn om prachtige beelden te fotograferen met je smartphone. Hieronder vind je gemakkelijke tips voor het vastleggen van je vakantieherinneringen.

1. Bekijk je omgeving door de ogen van een fotograaf

Let op opvallende details zoals kleuren, licht, lokale bewoners, karakteristieke gebouwen en reflecties. Ga op voorhand al eens piepen op Instagram of Pinterest waar je fotogenieke locaties kan vinden.

2. Zoom niet teveel in

Als je digitaal inzoomt verlies je pixels. Op je smartphone ziet je foto er prima uit maar op je computerscherm valt het dik tegen. Zeker als je je foto’s wil laten afdrukken moet je hiermee rekening houden. Ga liever zo dicht mogelijk bij het onderwerp dat je wil fotograferen. Als je toch inzoomt, bepaal dan zeker een focuspunt (zie tip 5).

3. Zet je reisgenoten op je foto en vergeet jezelf niet 

Fotografeer je reisgenoten in dat mooie landschap of voor het prachtige bouwwerk. Je dierbaarste foto's zijn vaak deze waar je reisgenoten op staan. Vergeet ook jezelf niet anders is het alsof jij er niet bij was. Gebruik hiervoor een selfiestick of gebruik een statiefje voor smartphone en zet de timer aan in de instellingen van je camera app.

4. Zorg dat de horizon recht loopt

Zet in de instellingen (het tandwiel) van je camera app cameraraster of hulplijnen op 'Aan'. Zo krijg je lijnen om juist te mikken, geen aflopende of stijgende zeeën meer.

5. Scherpe foto's

Een smartphonecamera stelt automatisch scherp. Bij minder licht of meerdere onderwerpen heeft de camera het moeilijk om te weten waar hij moet scherpstellen Help de camera door te focussen op het onderwerp van je foto. Dit doe je door te tikken op je scherm waar je de focus wil. Er verschijnt een bolletje of een vierkantje. Op het moment dat je het bolletje of vierkantje ziet, zie je ook een zonnetje of lampje dat je kan verschuiven. Hiermee pas je de belichting aan.

6. Kijk uit naar speciaal licht

Sta vroeg op of fotografeer als de avond valt. Dan heb je het 'Gouden uur' , dit is het uur na zonsopgang of het uur vooraleer de zon ondergaat. Je foto's zullen een bijzondere sfeer uitstralen en de kleuren zijn op hun mooist.

7. Probeer de panorama functie voor  weidse landschappen

Met de  panormafunctie kan je het  landschap rondom jou vastleggen in 1 beeld. Je vindt deze functie in je camera app, druk op 'Meer' onderaan om ze te vinden.

8. Neem spontane foto's van je (klein)kinderen 

Fotografeer ze als ze even niet op jou letten. De kleine momenten vastleggen, zoals een ijsje eten of rondrennen leveren vaak de mooiste foto's op. Ga door je knieën om op hun oogghoogte te komen. Soms hoef je het kind niet in zijn geheel te fotograferen, een paar voetjes of een handje vertellen soms ook een heel verhaal.

9. Gebruik altijd een beetje nabewerking 

In je fotogalerij of in Google Foto's kan je je foto in een handomdraai bijwerken. Dit maakt je foto's levendiger. Klik op de foto en op Bewerken, snijd bij, roteer, gebruik een filter of klik op Aanpassen en verhoog het contrast. Wil je meer nabewerking? De gratis app Snapseed is een aanrader en heeft ook talloze mooie filters. Bij onderstaande foto werd enkel het contrast verhoogd voor levendiger kleuren.

Voor

Na